Nu är det jul igen! …snart

December stundar, och den som ägnar sig åt försäljning på julmarknader gör bäst i att börja producera månader i förväg. Tyvärr har även detta år blivit fattigt på konst då inspirationen och lusten varit frånvarande. Det är först nu i november som det äntligen lossnat, så det har åtminstone blivit något nytt att ta med sig till årets marknader. Först ut är Nördarnas Julmarknad i Stockholm 3/12, därefter julmarknad i Kviberg Attic Studio 10/12.
Årets tillskott på julkortsfronten kan ni se här i inlägget, samt i galleriet 🙂

Äntligen ute på vägarna igen!

I mars 2020 sålde jag på SciFi-mässan i Göteborg, och det blev den sista innan pandemin slog till ordentligt. Det har varit glest mellan eventen sedan dess, men nu börjar de äntligen komma tillbaka. Nu till helgen, 7-8 maj, är det dags för en SciFi-mässa för första gången på två år! Då Graham McTavish är inbjuden som gäst var jag såklart tvungen att göra ett kaffeporträtt av honom som Dwalin i Hobbit-filmerna 🙂

Ett speciellt porträtt

I mars 2021 förlorade nära vänner till mig plötsligt sin son och bror, och jag blev tillfrågad att skapa ett porträtt i kaffe till minne av honom. Det ville jag självklart göra. Jag hann bara träffa Sonny vid några tillfällen under medeltidsveckan i Visby för några år sedan, så jag kan bara ana vilket tomrum han har lämnat efter sig. Porträttet uppskattades av både familj och vänner, och jag är glad att kunna göra honom rättvisa i åtminstone bildformat.

Att måla en balrog

För några år sen gav jag mig attan på att återge en av de mäktigaste scenerna i Lord of the Rings – nämligen Balrogen i Moria, i kamp med Gandalf. I vanlig ordning målade jag i litet format – på akrylpapper i A4-storlek. Den här typen av papper har en behandling och textur som fungerar bra med akrylfärgen, men själv använder jag gärna vanligt ritpapper för ett slätare underlag. Det fungerar så länge man inte använder för mycket färg och vatten på samma gång.

När det kommer till att måla eld brukar jag försöka måla bakgrunden först, då är det lättare att få fram kontrasterna 
Jag lade mycket tid på Balrogens huvud då det är en viktig del av bilden
Nu i efterhand ångrar jag mitt användande av fluorescerande orange akryl – det gör sig bra i verkligheten, men är omöjligt att scanna då maskinen läser färgen som rosa. En rosa balrog är inte önskvärt 😛
Balrog vs Gandalf

Slutresultatet är därför inte scannat, utan fotat. Det är en målning som gör sig bäst i verkligheten, och var en intressant utmaning.

Kaffe-dvärgar

Mitt andra försök att måla med kaffe resulterade i detta motiv av dvärgen Nori från Hobbit-filmerna, spelad av Jed Brophy.

Nori in coffee

Det var en riktig utmaning att fånga alla detaljer i dräkten, håret, vapnet, etc. men jag blev nöjd med resultatet. Skådespelaren Jed Brophy var också imponerad, och han behöll originalet då vi sågs på SciFi-mässan i Helsingborg.

Me and Jed Brophy

Förutom Nori har jag också avbildat hans bror Ori, som porträtteras av skådespelaren Adam Brown. Också han blev mycket glad för bilden, och valde att behålla originalmålningen

En tid senare hade jag chansen att träffa William Kircher, som spelar dvärgen Bifur. Kanske pryder kaffemålningen en av hans väggar, eller har åtminstone sparat med andra porträtt som fans gett honom under åren 😉

Den första kaffemålningen

Frågan som folk oftast ställer angående mina kaffemålningar är: Hur kom du på det här? Tätt följt av: Hur länge har du hållit på med detta?

Svaren på detta är som följer: Jag blev inspirerad av en tysk konstnär vid namn Jenny Dolfen. Hennes akvarellmålningar är fantastiska, och ibland använder hon kaffe som en effekt. Vid ett tillfälle målade hon en bild helt i kaffe och lade upp en beskrivning på hur hon gått tillväga. Jag har tidigare testat att måla bilder i bara en färg, och jag älskar utmaningen att arbeta fram ljus och mörker i olika nyanser. Så jag bestämde mig för att testa och följde hennes beskrivning, och resultatet blev detta motiv av Bilbo Baggins från den första Hobbit-filmen.

First coffee painting test

Detta test gjordes på vanligt kopieringspapper, vilket fungerade förvånansvärt väl för ändamålet, men håller förstås inte måttet i det långa loppet. Jag målade denna bild tidigt 2013, och kaffemålandet har jag fortsatt att utveckla sedan dess.